Vakantie..stress of flow?

Hoe lang kan ik op vakantie zonder gebeld of gemaild te worden met een urgente vraag? Kan ik wel zo lang weg? Wie past er op de winkel? Kunnen klanten zo lang zonder mij? Heb ik de juiste mensen op de juiste plek als ik op vakantie ben? Wie neemt mijn taken over? Moet ik op de hoogte blijven van nieuwe opportunity’s tijdens mijn vakantie?

Dit zijn maar een paar gedachten die op kunnen komen. Waarschijnlijk kun je er zelf nog veel meer bedenken. Misschien geeft het je meer rust om in plaats van op vakantie te gaan een paar snipperdagen op te nemen, want je personeel moet toch ook op vakantie? Zo heb ik dit gedoe zeker wel eens ervaren. Ik was al moe voordat ik op vakantie ging.

En dan komt nog het organiseren van de vakantie. Welke bestemming? Wat neem ik mee? Hoe laat moet ik waar zijn? Zijn we niets vergeten? Zo kan ik nog wel even doorgaan. Op het moment dat ik de deur achter mij dichttrek en in een vliegtuig zit, kan ik deze gedachten een beetje loslaten. Ik kan er nu toch niets meer aan veranderen, als ik iets vergeten ben.

Op de vakantiebestemming aangekomen kijk ik op mijn telefoon en zie ik wat werk-gerelateerde mailtjes voorbijkomen. Laat ik deze mailtjes de komende vakantie voor wat ze zijn? Of scan ik ze toch even om te bepalen of ze urgent zijn of niet?

Begrijp mij niet verkeerd. Als jij er geen problemen mee hebt om tijdens je vakantie met werk-gerelateerde zaken bezig te zijn, is dat natuurlijk prima.

Ik geloof dat je altijd een keuze hebt, maar de vraag is of jij echt wilt ontspannen of je de verantwoordelijkheid voelt om met werkgerelateerde zaken bezig te zijn in je vakantie. Wat zou er gebeuren als jij drie weken van de aardbodem zou verdwijnen en terugkomt van vakantie? Hoeveel gedachten komen voorbij die niet waar zijn?

Wat ik heel fijn vind aan vakanties (kort of lang) is dat ik de tijd kan nemen om eens lekker naar mezelf te kijken en te reflecteren. En misschien komen de oplossingen vanzelf als je hier de tijd en ruimte voor creëert. In mijn geval is het voorgekomen dat ik een beslissing nam om een bedrijf over te nemen.

Fijne vakantie voor de mensen die op vakantie gaan. En? Ga jij?

Mijn vakantie staat alweer gepland.