"Is ondernemen een sport van willen of moeten?"

Is ondernemen een sport van willen of moeten?

Het is maandagochtend 6:30 uur. Het is nog donker buiten. De wekker gaat af. Wat zal ik doen? Ga ik naar de sportschool? Of neem ik eerst een kop thee, ga ik de krant lezen, ontbijten en aan het werk, want ik heb het toch druk?

Zo ging het vaak bij mij: ik legde mijn sportspullen alvast klaar voordat ik ging slapen en zag de kleding de volgende ochtend liggen. Dit herinnerde mij eraan dat ik iets had afgesproken met mijzelf; o ja, ik wilde gaan sporten. Tegelijkertijd voelde ik nog steeds enorme weerstand, totdat ik in de sportschool aan het sporten was.

Met andere woorden: gedurende een paar weken moest ik elke keer moeite doen om mijzelf weer in beweging te krijgen. En na deze worsteling van een paar weken was mijn motivatie gezakt tot 0.

Hoe komt het nou dat ik niet gemotiveerd bleef? Vond ik de mensen in de sportschool niet leuk? Als ik al die afgetrainde types zag die hun leven in de sportschool doorbrengen, dacht ik; heb ik hier zin in? Ingewikkelde trainingsprogramma’s voor elke wens die jij maar hebt? Wil je afvallen? Wil je fit zijn? Wil je conditie? Ik werd al moe toen gedachte na gedachte mij steeds verder verwijderde van waarom ik eigenlijk wilde gaan sporten.

Mijn punt is dat ik op dit moment echt met plezier naar de sportschool ga. Hoe kan dat? Er blijken geen ingewikkelde trainingsprogramma’s en voedingsadviezen te zijn. Als ik er ben, hoef ik niet na te denken over hoelang het duurt en hoe hard ik moet trainen. Er is een duidelijke structuur en tijdskader en ik ben bezig met waar ik voor kom, namelijk lekker bewegen.” Mijn overtuiging dat ingewikkelde voedingsadviezen en trainingsprogramma’s voor elke sportschool zouden gelden kon ik overboord gooien. Mijn nieuwsgierigheid won het van mijn overtuiging.

Als je met nieuwsgierigheid naar je onderneming kijkt, zonder de overtuiging dat je van alles moet, geeft dat positieve energie. Dit helpt je om de balans tussen privé en werk te herstellen. Ondernemen kan op sommige momenten echt als sporten voelen.

Waar ik achter ben gekomen is dat op het moment dat als wij als mens gedachten alleen maar gaan zien als eb en vloed in plaats van ons denken proberen uit te zetten of anders te denken, weerstanden en blokkades wegvallen. De innerlijke motivatie om in beweging te komen volgt en voelt als een enorme vrijheid. Dit gevoel van vrijheid is de motor van mijn ondernemerschap.