Als ondernemer zit ik altijd vol ideeën, zie kansen en mogelijkheden en ik wil het dan ook gelijk kunnen realiseren. En helaas….zo werkt het leven blijkbaar niet. Wat werkt dan wel?

Afgelopen week hebben mijn partner en ik 2 mooie trainingsdagen verzorgd voor een leiderschapsteam. In de voorbereiding naar deze 2 dagen moest er nog veel georganiseerd en geregeld worden. Ik weet dat het altijd goed komt en toch kwamen er gedachten op zoals lukt het om alle materialen die we willen inzetten op tijd klaar te hebben? Hebben we genoeg tijd genomen om alles goed voor te bereiden voor deze 2 dagen, naast de overige zaken die gewoon moeten doorgaan en tijd kosten? Met andere woorden, ik legde de druk hoog op mijzelf, want er moet geleverd worden, dus even geen tijd voor ontspanning.

Ik kan mij zo voorstellen als je de bovenstaande zinnen hebt gelezen, al moe bent, voordat je bent begonnen. Even voor je geruststelling. Het is allemaal gelukt en onze klant is super tevreden.

Tijdens de voorbereiding op deze dagen en de dagen zelf voelde het alsof de tijd voorbijvloog en natuurlijk zijn er heel veel gedachten voorafgegaan aan de trainingsdagen. Waar ik ondertussen heel nieuwsgierig naar ben geworden of al deze gedachten nou echt waar waren. Ja, ze voelde toch echt heel echt. En als ik wat dieper inzoom ontstond de vraag: is het gevoel van geen tijd hebben ook een creatie van mijzelf? Het is natuurlijk waar dat ik een deadline had en er tegelijkertijd ook voor heb gekozen om er te zijn. Misschien spelen er wel hele andere gedachten die helemaal niets met het tijdsaspect hebben te maken. Bijvoorbeeld: Als ik de deadline niet haal vinden ze mij niet professioneel. Wat als we geen programma hebben. Wat als het slecht weer is en we hebben iets voor buiten georganiseerd. Wat als we te laat beginnen of niet op tijd met het programma klaar zijn. Ik hoop dat de catering goed is geregeld.

Zomaar wat hersenspinsels waar ik helemaal niets mee hoef te doen. Ik wil hier niet mee zeggen dat je niet mag denken.                    Integendeel, denken is één van onze capaciteiten die we van nature bezitten en er altijd is.

Wat het leven misschien een beetje gemakkelijker maakt is op het moment dat je stress zou ervaren door bijvoorbeeld een tijdsafspraak, deadline of wat het ook mag zijn, te leren zien dat het door jouw denken wordt gecreëerd. Geloof het of niet, je wordt effectiever dan ooit.

Zet deze blog je aan om hier eens over na te denken en wil je een keertje dat ik met je meedenk. Je weet mij te vinden.

Zonnige groet,

Frank