Beslissing nemen…kop of munt?

Hoe het gedachtenproces bij mij liep ging al volgt. Je begint met wikken en wegen, gedachte op gedachte, plussen en minnen. Uiteindelijk heb je voor je gevoel alle scenario’s doorgelopen en… de keuze is gemaakt.

Als je terugkijkt naar hoe je tot deze keuze bent gekomen, kan het zijn dat er veel energie is gaan zitten in het overwegen van alle voors en tegens. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben heel erg blij dat we als mens kunnen denken.

Waar ik nieuwsgierig naar ben, is of het maken van keuzes makkelijker zou zijn zonder twijfel of gevoel van onzekerheid. Een ding is zeker: welke keuze je ook maakt, het is altijd de goede op dat moment. Bovendien: zekerheid is een illusie.

Tip van de week:

Nu je weet dat zekerheid een illusie is en als je je kunt vinden in wat ik hierboven schreef, dan wil ik je het volgende experiment laten ervaren, wat op mijn pad is gekomen en mij veel tijd en energie bespaart.

1) Denk aan een beslissing die jij wilt nemen.

2) Pak een muntstuk waar je optie A (muntzijde) of optie B (kopzijde) vaststelt.

3) Beloof dat je bij de vastgestelde keuze voor kop/munt blijft als je de munt gooit?

4) Dek de munt nog even af, nadat je de munt hebt gegooid.

OK, wacht even met kijken en neem de tijd voor de volgende vraag:

5) Hoop je dat het munt is of hoop je dat het kop is?

Kijk op welke zijde het muntstuk is gevallen en het is tijd voor vraag 2:

6) Ben je opgewonden of teleurgesteld?

7) Gefeliciteerd met het nemen van je beslissing.

Resumé

Waarom werkt dit altijd? Omdat je het antwoord al weet. Dit experiment helpt je alle gedachtes die je hierover belangrijk maakt te reduceren.

Veel plezier met het experiment en ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.