“De kunst van het ziek zijn voor ondernemers”

Moet je als mens nou hard werken om te herstellen of juist helemaal niet en heb je het gevoel als je helemaal niets doet, dit niet nuttig zou zijn?

Als ondernemer kun je natuurlijk nooit permitteren om ziek te zijn en spoken er allerlei lastige vragen door je hoofd als je echt een keertje plat moet van de hoge koorts.

Het was 2 weken voor kerst en na een druk jaar wilde ik even 2 weken heerlijk vrij zijn.

Ik dacht het griepvirus, waarover al veel werd bericht sla ik dit jaar over. Helaas. Op de avond van 1e Kerstdag zitten we gezellig in een Italiaans Restaurant met de familie, voel ik een enorme warmte ontstaan en hoor mijzelf ineens praten. Dit klopt niet dacht ik en we rijden naar huis. De volgende ochtend voelde ik het; Ik was aan de beurt; griep. Lekker dan, heb ik weer. Heb ik een keer vakantie en dan ben ik ziek waren mijn eerste gedachten. Tja, dan maar gewoon ziek zijn. In bed liggen, op de bank hangen en weer in bed liggen. Welke keus had ik.

Wat voor griep geldt, geldt voor heel veel ervaringen die je in je leven meemaakt. Het leven bepaalt zelf het tempo, los van hoe hard of snel wij willen werken aan herstel. Dit is eigenlijk wel een paradox. Hoe harder wij willen werken, hoe langer het herstel duurt.

Soms wil je heel hard en lang werken om iets te veranderen aan je situatie. Ik zeg dit als ervaringsdeskundige. Hard werken lijkt heel effectief, echter kost veel energie en het effect hiervan is beperkt houdbaar. Waarom?

Wat gebeurt er als je stopt met hard en lang werken? Precies. Dan val je weer terug in het tempo wat het leven bepaalt. Dit betekent niet dat je een lui mens hoeft te zijn, integendeel, je gaat alleen veel effectiever en efficiënter met je energie om.

Soms is het nodig om even helemaal niets te doen. Kijk maar als je griep hebt. Eigenlijk wil je helemaal niet ziek zijn, want je hebt nog zoveel te doen, loopt achter op deadlines. De verloren tijd moet je toch ergens weer zien in te halen toch? Althans, dat is wat we vaak denken en onze omgeving helpt ons er wel aan herinneren. En ook weten we allemaal met ons gezonde verstand dat we op momenten even vrij moeten zijn om op te laden, afstand te kunnen nemen van onze verplichtingen en verantwoordelijkheden.

Met andere woorden, hoe herstel ik nou mijn energiebalans? Eigenlijk hoef je hier niet zoveel voor te doen en dat is het goede nieuws. Griep is te vergelijken met een verstoorde energiebalans en als je hier inzicht in krijgt, ontstaat de rust en herstel vanzelf. Ooit zei iemand tegen mij: “Als iets niet helemaal meer goed werkt is het goed om het systeem even te resetten en terug te zetten naar de oorspronkelijke fabrieksinstellingen die we hebben meegekregen toen we geboren werden”. Een mooie wijsheid.

En waarom zouden we als mens de stap willen maken van ‘geleefd worden’ naar ‘leven’?

Omdat we daarvoor geboren zijn en wij hebben als mens nou eenmaal energie nodig.

En laat dit herstellen van energiebalans nou ook nog energie opleveren.

Soms is het misschien beter even helemaal niets te willen doen of veranderen om te herstellen dacht ik op nieuwjaarsdag, toen ik mij weer een beetje ‘de oude’ voelde en word ik misschien wel nooit meer degene die ik tussen Kerst en Oud & Nieuw was.